Telegramavlämning av Bo Bergström

Jag fick en körning vid 21-tiden till Brunnsgatan 26. Det var där de sk. träskmorden begicks på 60-talet. Det var då "ståplats Nybroviken" myntades.

Skulle som sagt åka dit till någon Johansson c/o Föreningen för läkemedels-
missbrukare, tror jag.

Förmannen frågade om jag ville ha någon med mej, eftersom mordhistorien var ganska färsk. Jag sa "ä va e de för larv", mördarn var ju häktad.

Åkte dit och hittade en skylt med Föreningen för ......, ringde på och fick upplysningen att nämnde Johansson bodde längst upp på vinden. "Gå dit upp om du törs". Porten slogs upp samtidig. "Vänta nu kommer nattvakten du kan följa med honom". Upp kommer en nattvakt, ej olik polis Karlsson i Kalle Anka serien. Stor, pösig, hängande kinder( inbillade nog mej att öronen hängde också, likt kommisarie Karlsson).

Följde med honom under mycket stånk o stön (Nattvakten alltså). Kom upp på vinden, som var belamrad med skräp, gamla sprutor m.m. En typisk knarkarkvart. Nattvakten lyser med ficklampan in i en vindskorridor och säger. " Han bor längst in. Gå in där om du törs".

Ja, vad göra ?

Kände mej mycket mindre till mods än den tuffa attityd jag visat förmannen 20 min tidigare. Längst in i ett vindskontor ligger en gubbe på en madrass, Johansson.

Nattvakten sa "du har fått telegram Johansson" Ett stelt ansikte stirrade på mej, efter en stund spred sig ett leende långsamt från mannen.

Han vinkade till o med. Själv halvsprang jag ner för trapporna. Kände inte tryggheten förrän jag slog igen bildörren i min oranga telefolka.


Bo Bergström tgmb 80, sedemera sign. Br

  pdf-fil Berättelsen finns som pdf också